Gelresymposium en jaarvergadering op kasteel Hernen

Gelderse landschappen: zes eeuwen land in wording

Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Geldersch Landschap staat het symposium van de Vereniging Gelre van 2019 in het teken van het Gelderse landschap door de eeuwen heen. Hoe veranderde het landschap in Gelderland vanaf de middeleeuwen tot nu? Wie waren van invloed op deze veranderingen? En waar ziet Gelderland er nog uit als eeuwen geleden? Vijf sprekers gaan in op verschillende aspecten van de Gelderse landschapsgeschiedenis, van de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw.

Het symposium is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor Gelderse geschiedenis.

Locatie:
Kasteel Hernen,
Dorpsstraat 40,
6616 AH Hernen

Programma:

10.00 – 10.30 uur: Ontvangst en registratie deelnemers

10.30 – 11.00 uur: Algemene Vergadering Vereniging Gelre

Agenda ALV

Verslag bestuur 2018

Jaarrekening 2018

11.00 – 11.30 uur:

Welkom door Ir Peter van den Tweel, directeur-bestuurder Geldersch Landschap & Kasteelen

Lezing Prof. dr. Johan Oosterman (Radboud Universiteit Nijmegen),
Het landschap van Maria. Sporen van Maria van Gelre (1380-1429) in het Gelderse landschap

11.30 – 12.00 uur:

Lezing Dr. Peter Bijster
Koningswegen op de Veluwe ten tijde van Willem III

12.00 – 12.20 uur: Korte introductie kasteel Hernen en omgeving

12.20 – 14.00 uur: Lunch in Cafeesterij De Toekomst, Dorpsstraat 20 te Hernen

Aansluitend aan de lunch is er gelegenheid tot:

• bezichtiging van Kasteel Hernen
  • het maken van een wandeling rond het kasteel

14.00 – 14.30 uur:

Lezing Drs. Ronald van Immerseel (Stichting in Arcadië, Amersfoort),
Het ontworpen landschap. De ontwikkeling van de landschapsstijl in Scherpenzeel in de 19de eeuw

14.30 – 15.30 uur:

Lezing Dr. Henny van der Windt (Rijksuniversiteit Groningen),
Geldersch Landschap en de natuurbeweging. De ontwikkeling van de natuurbescherming in Gelderland in de 20ste eeuw

15.30 – 16.00 uur:

Lezing Prof. dr. Hanneke Ronnes (Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen),
Historische sensibiliteit op Kasteel Hernen. Memoriestenen en herinneringslandschappen in de zestiende eeuw

16.00 – 16.30 uur: Discussie en afronding

16.30 – 17.30 uur: Borrel (op eigen kosten) in Cafeesterij De Toekomst

Nota bene: In verband met de zaalcapaciteit van Kasteel Hernen is het maximaal aantal deelnemers aan het symposium beperkt tot 50.
Wees er dus snel bij wat uw aanmelding betreft, teneinde teleurstellingen te voorkomen! (‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’).

Helaas is inschrijven niet meer mogelijk.
Het maximale deelnemersaantal is inmiddels bereikt.