Geldristen

geldristenDe Geldristen vormen een ontmoetingsplaats voor wetenschappelijk geïnteresseerden die zich bezighouden met de Gelderse geschiedenis van de middeleeuwen tot en met de vroegmoderne tijd. Via geldristen@gmail.com kunt u zich aanmelden voor hun nieuwsbrief. Contactpersoon is Maarten Gubbels.

Geldristenbijeenkomst 2015

Op 6 november waren de Geldristen wederom te gast bij het Gelders Archief, waar vier lezingen op het programma stonden.

Nienke de Jong verrichtte de aftrap met een interessante en prachtig geïllustreerde presentatie over de boekenproductie van het Arnhemse klooster Bethanië in de tweede helft van de vijftiende eeuw. Ze liet zien dat op basis van onder meer inscripties en verluchtingstechnieken zeker vijf handschriften aan het klooster kunnen worden toegeschreven en nog een aantal wellicht aan kloosters elders in de stad, die in de late middeleeuwen op kerkelijk vlak volop in ontwikkeling was. Met de scriptie die ze over dit onderwerp schreef, won ze eerder dit jaar de Karl-Heinz-Tekath-Förderpreis zur Erforschung von Geschichte und Kultur der Niederrheinlande en in dit kader zal haar onderzoek volgend jaar in druk verschijnen.

 

Vervolgens presenteerde Marcel Kuster, van beroep infograficsredacteur bij De Gelderlander, zijn project waarbij de zeventiende-eeuwse kaart van Van Geelkercken ontleed wordt en overgezet op een modernere kaart, om uiteindelijk een reis door het oude Kwartier van Zutphen te kunnen maken. Uiteraard werd ook zijn verhaal verlevendigd door een grote hoeveelheid beeldmateriaal.

Het programma nam na de pauze een onverwachte wending: problemen op het spoor verhinderden namelijk niet alleen een aantal gasten, maar ook twee sprekers naar Arnhem te komen. Hierdoor konden de lezingen van Jan Kuys (‘MKN. Op zoek naar de middeleeuwse kloosters van Nijmegen’) en Sander Wassing (‘De Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten in Elburg en Harderwijk’) die na de pauze op het programma stonden niet doorgaan.

Gelukkig was er nog de rubriek ‘Werk in uitvoering’, waarin lopend onderzoek wordt voorgesteld, nieuwe publicaties worden gepresenteerd en ruimte is voor ander nieuws uit het vakgebied. In het kader daarvan gaf Ronald Wientjes in een prikkelende presentatie naar aanleiding van eerder door hem verricht bureau-onderzoek voor de opgravingen in het Dominicuskwartier in Tiel. Hierbij onthulde hij de locatie van een hoog-middeleeuwse ringwalburg, die opvallend genoeg ook nog voorzien was van een motte. Zijn verklaring komt niet geheel overeen met de literatuur ter zake en was dan ook voer voor discussie.

Vervolgens werd de recent verschenen geschiedenis van de dorpskerk te Ellecom gepresenteerd door Frank Keverling Buisman. Hij kondigde daarnaast aan dat volgend jaar een Procesgids voor het Hof van Gelre zal uitkomen bij uitgeverij Verloren en dat er een bundel zal verschijnen naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het Arnhemse advocatenkantoor De Kempenaer. Jorien Jas kondigde ten slotte een lezing aan over de jonge jaren van Petronella Wilhelmina van Hoorn, die door haar huwelijk met Lubbert Adolf Torck in 1722 vrouwe van Rosendael werd. De lezing is reeds geweest, maar het bijzondere verhaal is na te lezen in het boek To My Dear Pieternelletje. Grandfather and granddaughter in VOC Time, 1710-1720, van Bea Brommer.

Graag bedanken wij het Gelders Archief voor de geboden gastvrijheid en de Vereniging Gelre voor het aanbieden van de traditionele borrel.